Viime päivinä olen katsellut kuvia viime kesän kukkaloistosta. Toivon, että tänäkin kesänä olosuhteet olisivat otolliset rehevälle kasvulle ja kukinnalle. Kunpa lumet pian sulaisivat ja pääsisi tuonne pihalle katsastamaan kuinka kasvit ovat talvesta selvinneet. Hyvä lumipeite on ainakin tänä talvena ollut suojana, ainakin täällä pohjoisempana.

Oma innostukseni kasveihin heräsi vasta oman pihan myötä. Rakensimme vuosina -99-00 ja olihan sitä neliöitä pihassa huimasti enemmän kuin aikaisemmin vuokrarivarin pihassa.Toisena kesänä tein "pakollisen" kukkapenkin johon saadut kasvit päätyivät. Minkäänlaista suunnitelmaa pihan suhteen ei ollut ja alku olikin melkoista hakuammuntaa. Äitiyslomalla ollessani innostuin siemenkylvöistä ja taimikasvatuksesta. Siitähän se ajatus sitten lähti! Lainasin kaikki mahdolliset puutarhakirjat mitä kirjastosta löysin. Kirppiksiltä ostin aikaisempia Kotipuutarha- lehden numeroita ja pikkuhiljaa alkoi suunnitelma hahmottua. Kävinpä puutarhasuunnittelu-kurssinkin.

Vuoden 2007 keväällä rakensimme mieheni kanssa kasvihuoneen. Sen viereen siirsin muurikivet hävitettävästä kukkapenkistä. Sain näppärän kohopenkin, joka on palvellut osittain kasvimaana siitä lähtien. Tonttimme etureuna koki suurimman muutoksen. Aiemmin siinä oli kasvanut viisi lumipalloheisiä, jotka nostin nyt ylös. Nurmikko ajettiin rikki jyrsimellä n. 2,5mx22m kokoiselta alueelta. Siihen ajettiin ruokamulta, jota levittämisen jälkeen oli n.40cm vahvuisesti. Kunnon kohopenkki siis. Tontin etureunaan tien puolelle istutettiin koristearonia pensasaita, kuten muillakin tontin reunoilla on. Näin saatiin hieman näkösuojaa ja yksityisyyttä pihaan. Sitten pääsin istutustöihin oikein kunnolla kun kerrankin oli kunnon penkki. Siihen olin tehnyt oikean suunnitelman paperille, eikä sitä tarvinnut juurikaan työn edetessä muutella. Yhden entisen kukkapenkin hävitin kokonaan ja sen kasvit pääsivät tähän uuteen. Osan kasvatin itse, sain vaihtarina taimenvaihtopäivillä ja ostin alennusmyynneistä taimitarhoilta. Tyytyväinen olen lopputulokseen. Mitä sinä olet mieltä?

Kokonaisena en saanut kuvaan mahtumaan vaikka kuinka yritin. Olisi pitänyt ottaa niin kaukaa, ettei se olisi näyttänyt sitten miltään. Tuosta kivestä oli näkyvissä vain halkaisijaltaan 30cm:n kokoinen osa. Tarkoitus oli poistaa se kokonaan, mutta se olikin näin ISO. En ollut osannut moisesta haaveillakaan, mutta siinä se oli ja paikalleen sopi!