Syksy saapuu Satupuutarhaan. Tänään kuitenkin on aurinko paistanut vielä kauniisti ja aika lämpimästikin. Lauantaipäivän ohjelmassa on ollut pientä puuhastelua ulkosalla. Tyhjentelin jo osan kesäkukkapurkeista kompostiin. Verenpisarat leikkasin ja laitoin uusiin multiin. Saavat vielä jonkin aikaa olla kasvihuoneessa ennenkuin nostelen ne sisälle. Tyttären kanssa tehtiin jo syyskylvöjä jonkin verran. Kylvin siemenet purkkeihin ja upotin ne penkkiin suuta myöten. Päälle levitin vielä harson. Saavat siellä muhia kevääseen asti. Toivottavasti talvella sataa kunnon lumipeite päälle lisäsuojaksi. Tänään kylvettiin mm. akileijaa, jaloangervoa, lehtotaponlehteä ja valkohanhikkia. Siemenet tilasin kesällä Seemnemaailmasta. Odotukset ovat korkealla. Omasta pihasta olen myös keräillyt siemeniä. Alkaa niitäkin olla jo yli omien tarpeiden, mutta puuha on niin mukavaa.

Ensimmäiset kukkasipulit hankin tänään. Ostin tulppaaneja ja krookuksia. Istuttamisen kanssa odottelen vielä että maa jäähtyisi kunnolla. Ehkäpä hankin vielä muutaman pussin lisääkin. Ukkolaukasta ja hyasinteista haaveilen...

Koin muuten melkoisen yllätyksen kun päivällä kiersin noita kukkapenkkejä. Vanhimmasta pilkotti jotain punaista ja kauempaa katsoin sen olevan pensasaidan punertuneita lehtiä. Lähempi tutkiskelu osoittikin sen olevan ruostekukan kukinto! Ai miten niin yllättävää? No siten, että silläpaikalla ruostekukkaa kasvoi viime kesänä ja syksyllä nostin mukulat ylös. Joitain oli sitten jäänyt siihen maahan ja talvehtinutkin sitten siinä. Muistelin lukeneeni ettei se kestäisi talvea maassa. Paikka oli ilmeisesti suotuisa.

Vaan nytpä täytyy lähteä puhdistamaan puolukoita ja keitellä niistä vielä marjapuuroa tälle illalle. Mukavia syyspäiviä kaikille puutarhastelijoille!