Lampiprojekti etenee. Kylläkin hieman liian hitaasti jos minulta kysytään. Kevät otti takapakkia ja nyt vaan odotellaan että lumet ja maa sulaisi.
Pihamäntyjen kaatamisen jälkeen piti oikeasti alkaa miettiä lammen/altaan muotoa. Olin jo hahmotellut useampaa vaihtoehtoa. Lammen paikkakin muuttui vielä viime metreillä. Nyt siitä tulee osa pihan etuosan istutusaluetta.

Muoto seuraa istutusalueen muotoa ollen hieman aaltoileva. Porrastuksia tulee kahteen tasoon ja lammen syvin kohta on aikalailla keskellä, n. 90cm syvä. Haaveissa on istuttaa lampeen lumpeita ja niille täytyy olla syvyyttä talvehtimiseen vähintään 70 cm.
Ja jotta minä olisin minä, täytyy tässäkin projektissa olla jokin ns. highlight. Tähän lampeen tulee pienimuotoinen vesiputous! Siis sikälimikäli se saadaan toteutettua. Suunnittelin sen tuohon kiveä vasten. Ohjaisi veden lammesta nousemaan kiveä myöten ylös ja siitä takaisin alas lampeen. Matkalla olisi liuskekiveä, jolta vesi sitten putoaisi takaisin lampeen.

Ylläolevissa kuvissa on lumeen piirrettynä selkeät ohjeet kaivajalle. Ohjeistin vielä mieheni tarkasti, koska itse jouduin olemaan kaivuuhetkellä töissä. Vähän meinasi jännittää, miltä lopputulos näyttäisi kun tulisin töistä kotiin. Tältä se näytti:Ihan siitä tuli sellainen kuin pitikin. Nyt vaan odotellaan tosiaankin lumen sulamista, jotta homma saataisiin etenemään. Nyt on paljon helpompi suunnitella tuohon ympärille istutuksiakin kun kuoppa on jo olemassa. Hahmottaa tilan paremmin.

Seuraava askel on hankkia pohjamateriaali. Vaihtoehdot ovat allaskumi (kestävä, kallis), allasmuovi (kestävä, ed. verrattuna edullisempi) tai aumamuovi (kestävä?, edullisin). Täytyy kääntyä tässä asiassa ammattilaisen puoleen, jottei tarvitse sitten tehdä kahteen kertaan. Alunperin mietin vain allaskumin ja -muovin välillä, mutta aamullisessa Eden Pihaklubi -ohjelmassa oli todella iso lampi tehty tuosta maataloudessa käytetystä aumamuovista. Se lampi oli kuitenkin ollut olemassa jo nelisen vuotta ja hyvin oli muovi kestänyt. Tämä vähän sekoitti nyt tätä mun ajattelua. Mutta eiköhän se tästä selviä.

Lammen kaivauksessa nousi maasta myös ihania isoja kiviä. Käskin säilyttää ne kaikki, jotta voin ne käyttää maisemointiin.Eikö olekin upeita?! Perusteellinen pesu vaan ja sitten sijoittelemaan uusille paikoille.